Calitatea făinii și ingredientele pe care le folosești influențează rezultatul final atunci când vrei să coci o pâine. În același timp însă, la fel de important este și vasul în care coci pâinea – primele recipiente folosite pentru coacerea pâinii au fost făcute din ceramică sau lut, iar astăzi, găsim în comerț tot felul de matrițe din fontă, aluminiu, silicon, chiar și sticlă termorezistentă, fiecare opțiune având avantaje și dezavantaje.
Vasele din fontă
Vasele din fontă au pereți groși ce ajută la obținerea acelei cruste delicioase a pâinii pentru că ajută la distribuirea uniformă a căldurii și la menținerea temperaturii. Cele mai mari avantaje ale vaselor din fontă este durabilitatea în timp – există gospodine care au moștenit vasele din font de copt pâine de la bunici sau chiar străbunici. Dacă vrei să folosești un astfel de vas pentru prima dată, ar trebui să ai în vedere faptul că vasul trebuie calcinat – se spală bine vasul, se încălzește forma în cuptor și apoi se unge cu ulei. Un dezavantaj al recipientelor din fontă este faptul că nu pot fi spălat în mașina de spălat vase și nici nu sunt recomandate produsele de curățare puternice, abrazive, care ar putea să deterioreze fonta.
Vasele din aluminiu
Vasele din aluminiu sunt mai ușoare decât cele din fontă, dar au și o durată mai mică de viață. Avantajul cel mai mare este că poți folosi aceste vase și la alte tipuri de preparate, cum ar fi cozonaci, spre deosebire de vasele din fontă care pot fi folosite doar pentru pâine. Un dezavantaj ar putea fi apariția ruginii, dacă vasul nu a fost întreținut corespunzător – se recomandă ștergerea cu o cârpă uscată după spălare.
Vasele din ceramică
Vasele din ceramică sunt folosite în special pentru pâinea de secară pentru că asigură o creștere lentă a aluatului prin menținerea temperaturii. Fiabilitatea și durabilitatea vaselor din ceramică este mare, atâta timp cât urmezi câteva reguli simple – vasul se spală doar după ce s-a răcit complet pentru a evita deteriorarea sa. Nu se recomandă spălarea vaselor din ceramică în mașina de spălat vase.
Vasele din sticlă termorezistentă
Vasele din sticlă termorezistentă nu au fost concepute pentru coacerea pâinii și nici nu sunt folosite de brutari. Cu toate acestea, ele pot fi folosite într-o situație de urgență, în care nu ai un alt vas la îndemână – până la urmă, orice gospodină are un recipient din sticlă termorezistentă în casă, nu?
Vasele din silicon
Siliconul se numără printre materialele cel mai ușor de întreținut, însă are și câteva dezavantaje pe care ar fi bine să le ai în vedere. Unul dintre ele este coacerea la temperaturi înalte – temperatura maximă de coacere la care poți folosi o formă din silicon este de 220 grade Celsius. Un alt dezavantaj este flexibilitatea materialului. Dacă folosești un vas din silicon pentru coacerea pâinii, s-ar putea să nu obții chiar o formă perfectă. Vei observa în momentul în care vei așeza aluatul să forma are tendința de a se deforma.
Cele mai bune opțiuni pentru coacerea pâinii rămân vasele din fontă sau ceramică, însă și cele din aluminiu merită o șansă, fiind accesibile din punct de vedere al prețului. Evită însă, pe cât posibil, vasele din sticlă sau din silicon, dacă ai așteptări foarte mari de la pâinea pe care vrei să o coci.