Câte tipuri de făină există și cum sunt folosite?

tipuri de faina

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care rezultatul final al rețetelor urmate nu se ridică la nivelul așteptărilor este faptul că nu ai folosit tipul de făină potrivit. Este adevărat că unele rețete nici măcar nu menționează ce fel de făină ar trebui să folosești, tocmai din acest motiv ar fi bine să știi măcar informațiile esențiale despre tipurile de făină care există și în ce fel de preparate sunt recomandate.

Făina albă 000 – pentru cozonaci, prăjituri, produse de patiserie

Făina albă 000 este una foarte fină și rafinată, cu o textură ca de catifea, și are un conținut redus de proteine. Este recomandată a fi folosită în pregătirea aluaturilor elastice, cum ar fi cele pentru cozonaci, choux-uri, foi de plăcintă, ștrudele și alte produse de patiserie.

Făina 650 – pentru pâine, pizza sau produse de panificație

Făina tip 650 este obținută dintr-un grâu dur, are o concentrație mai mare de proteine (între 12% și 14%) și este potrivită pentru aluaturile ce necesită dospire, cum ar fi pâinea, aluatul de pizza sau produsele de panificație. Conținutul mare de proteine ajută la dezvoltarea glutenului și la obținerea unor aluaturi elastice, ce vor da naștere unor produse delicioase.

Făina tip 550 – făina care poate fi folosită la orice

Deși nu este întotdeauna recomandată de brutarii sau patiserii cu experiență, făina de tip 550 este una ce poate fi folosită la mai multe tipuri de preparate, cum ar fi pâine, aluaturi de pizza, prăjituri, aluaturi de tarte, brioșe, etc. Mai este numită și făina de tip ”all-purpose”, este obținută din grâu moale și grâu dur și are un conținut de proteine de 9-12%. Este un tip de făină care te poate ajuta în numite situații limită, atunci când nu ai în cămară făina de tip 650 pentru a coace o pâine sau făina 000 pentru a face niște foi de plăcintă delicioase.

Făina integrală – pentru pâine și alte produse de panificație

Dacă îți dorești să pregătești produse de panificație sănătoase, poți folosi făina integrală. Este o făină obținută în urma măcinării întregului bob de grâu și este apreciată pentru conținutul mare de fibre și alte substanțe nutritive. Din păcate, în comerț se găsesc tot felul de versiuni de făină integrală, care nu este chiar integrală – sfatul nostru este să citești eticheta și să verifici cantitatea de fibre (cu cât făina are mai multe fibre, cu atât făina este mai bună). Acest tip de făină ajută la accelerarea ratei metabolice și la menținerea greutății în limite normale, previne constipația, scade nivelul colesterolului, ajută la reglarea glicemiei, menține sănătatea cardiovasculară, etc.

Făina de secară – pentru pâine sau brioșe

O altă variantă sănătoasă de făină este cea de secară. Are un conținut mare de proteine și fibre, și un conținut redus de grădimi. La fel ca pâinea integrală, pâinea de secară este bogată în fibre, vitamine și minerale și aduce multe beneficii organismului.

Este important să știi să alegi corect tipul de făină pentru produsul pe care vrei să îl pregătești. Doar așa vei obține pâine, prăjituri sau produse de panificație delicioase!

Scroll to Top