Dacă îți place să testezi diverse rețete de pâine și nu reușești să o și consumi pe toată atunci când este proaspătă, înainte de a te gândi să o arunci, ia în considerare ideile de mai jos! În acest fel vei combate risipa alimentară și te vei bucura de câteva preparate gustoase. Iată ce poți face cu pâinea învechită, pe care nu o mai poți mânca cu atât de mult entuziasm ca atunci când este proaspăt scoasă din cuptor:
- Bruschete
Pâinea care și-a pierdut din prospețime poate fi transformată într-un mic dejun sau o cină delicioasă sub formă de bruschete. Tot ce trebuie să faci este să adaugă niște brânză rasă (sau cașcaval), niște roșii tocate mărunt și condimente italienești. Bagă bruschetele la cuptor până se topește brânza și bucură-te de un preparat gustos, ce te va duce cu gândul la Italia.
- Friganele
O altă idee de care se va bucura întreaga familie este să transformi pâinea veche în friganele. Acest desert este cunoscut la Paris sub denumirea de ”french toast”. Înmoaie pâinea în lapte, trece-o prin ou bătut și pune-o la prăjit în tigaie. O poți mânca alături de miere, dulceață, fructe proaspete sau în orice altă combinație dorești.
- Pesmet
De ce să cumperi pesmet când îl poți face acasă, din pâinea învechită? Pune pâinea învechită în robotul de bucătărie până se transformă în pesmet pe care trebuie să îl păstrezi ulterior într-un borcan ce se închide ermetic, ca să nu mucegăiască. Dacă vrei un plus de savoare, poți adăuga în robot și câteva condimente preferate, cum ar fi usturoi, piper, oregano, busuioc, etc. Pestemetul îl poți folosi ulterior în salate sau la prepararea șnițelelor.
- Crutoane
Dacă vrei să te bucuri de o supă cremă, dar ai uitat să cumperi crutoane, nu îți face probleme. Cu câteva felii de pâine învechită vei obține niște crutoane mult mai bune decât cele cumpărate. În maxim 10 minute vei avea cele mai gustoase crutoane pentru supă. Așa că, taie pâinea în cubulețe, adaugă condimentele dorite (ierburi aromate, usturoi, etc.), amestecă bine și dă-le la cuptor, la o temperatură mare, timp de maxim 10 minute.
- Mini-pizza
Dacă îți este poftă de pizza, poți folosi feliile vechi de pâine pentru mini-pizza. Pregătește un amestec din sos de roșii și condimente, cu care vei unge feliile de pâine, adaugă topping-ul dorit (diferite tipuri de mezeluri, legume, etc.) și pune deasupra mult cașcaval. Dă-le la cuptor până se rumenește cașcavalul și savurează-le alături de familie sau prieteni.
Cu atât de multe idei de folosit pâinea veche în tot felul de preparate gustoase, ar fi păcat să continui să o arunci. Bineînțeles, există și situații în care pâinea mucegăiește și atunci nu ai altă variantă decât să o arunci. În rest, poți deveni cât de creativ vrei și poți folosi pâinea în gustări, aperitive sau variante de mic dejun. Sunt rețete ușor de făcut, chiar și de către o persoană care nu obișnuiește să petreacă prea mult timp în bucătărie. Încearcă-le și tu!