5 sfaturi care te vor ajuta să obții cea mai bună pâine de casă

Faina Paine Spic Muntenia

Dacă ai încercat de mai multe ori să faci pâine de casă și nu ai fost foarte mulțumit de rezultat, nu este cazul să te dai bătut. Nu ești nici primul, nici ultimul care nu se poate lăuda cu o pâine perfectă, iar de cele mai multe ori, la baza eșecului stau mici detalii pe care doar brutarii cu experiență le cunosc. Am aflat și noi 5 secrete care stau în spatele cele mai buni pâini de casă și vrem să le împărtășim cu voi în cele ce urmează.

  1. Folosește tipul corect de făină pentru pâine.

Dacă pâinea ta se fărâmițează ușor, cel mai probabil nu ai folosit tipul corect de făină. Pentru pâine, ai nevoie de o făină cu un conținut mare de proteine pentru a obține un aluat cu o consistență și o umiditate potrvită. Faina de tip 650 este cea recomandată pentru pâine pentru că are un conținut de 12-14% proteine.

  1. Testează drojdia înainte de a o folosi.

Majoritatea rețetelor de pâine recomandă folosirea drojdiei proaspete. Și știm sigur că ai prin frigider un pachet de drojdie desfăcut cine știe când și pe care poate ai fi tentat să îl utilizezi la o rețetă de pâine de casă. Nu te sfătuim să faci asta înainte de a testa drojdia pentru a vedea dacă mai este activă. Așa că, ia drojdia, pune-o într-un vas cu apă călduță, adaugă o linguriță de zahăr și amestecă până începe drojdia să se dizolve. Verifică amestecul după 10 minute – dacă observi bule și o spumă la suprafață, înseamnă că drojdia e bună, dacă în schimb nu s-a întâmplat nimic, aruncă drojdia pentru a evita un dezastru culinar.

  1. Nu folosi mai multă făină decât trebuie.

Atunci când faci pâine sau orice alt produs de patiserie, ar fi bine să ai lângă tine un cântar și să respecți proporțiile indicate. Aluatul de pâine este unul lipicios, nicidecum dens. Nu adăuga mai multă făină decât spune rețeta dacă nu vrei să obții o pâine prea îndesată și deloc gustoasă.

  1. Verifică elasticitatea aluatului

Frământarea aluatului are rolul de a dezvolta glutenul. După ce frămânți pâinea pentru câteva minute, verifică elasticitatea pentru a vedea dacă ești pe drumul cel bun. Tot ce trebuie să faci este să rupi o bucățică mică de aluat și să o întinzi, exact ca un aluat de pizza. Dacă aluatul se rupe înainte de a apuca să îl întinzi mai mult, înseamnă că trebuie să mai insiști cu frământatul.

  1. Nu uita de crestarea pâinii înainte de coacere.

Crestarea pâinii nu este un moft, ci un pas necesar pentru a obține o pâine de casă perfectă. Crestătura pe care o faci cu o lamă sau un cuțit contribuie la modul în care va crește pâinea în cuptor. Dacă ai mai copt pâine până acum și ai descoperit buzunare de aer chiar sub crusta crocantă, înseamnă că ai uitat să crestezi aluatul înainte de coacere.

Aplică aceste sfaturi și vei vedea că următoarea pâine coaptă în casă va fi perfectă!

Scroll to Top