Mămăliga – ce proprietăți are și de ce ar trebui consumată mai des?

proprietati mamaliga

Străbunicii noștri au mâncat mămăligă în fiecare zi, bunicii noștri au preluat acest obicei și l-au integrat în alimentație și totuși, în ziua de astăzi, nu se mai consumă atât de multă mămăligă, locul ei fiind luat de pâine. Mămăliga este un preparat tradițional românesc, considerată mult timp mâncarea de bază a țăranilor care munceau câmpul de dimineața până seara. Asta nu înseamnă că doar noi consumăm mămăligă, dacă mergi într-un restaurant din Italia, s-ar putea să găsești în meniu acest preparat, sub denumirea de ”polenta”.

Ce proprietăți are mămăliga?

Mămăliga este consumată în mod special de către persoanele care suferă de boala celiacă, care au o sensibilitate la gluten sau urmează o dietă mai restrictivă, în care consumul de pâine și de carbohidrați trebuie limitat. Fiind un preparat cu un aport mic de calorii (o porție de 100 grame mămăligă are aproximativ 70 calorii), este recomandat și persoanelor care doresc să slăbească sau să își țină greutatea sub control. Să nu uităm însă că mămăliga este bogată în nutrienți – vitamina B, vitamina A, fier, magneziu, potasiu, fosfor, etc.

Bineînțeles, ca să te poți bucura de aportul de vitamine, minerale și alți nutrienți, trebuie să alegi un mălai de calitate, care a fost obținut în cele mai bune condiții. Poți alege cu încredere mălaiul superior Spic Muntenia, garantăm calitatea premium și gustul delicios al mămăligii.

Ce beneficii are mămăliga pentru sănătate?

Dacă pe vremea bunicilor, mămăliga era văzută doar ca un preparat accesibil și rapid, de-a lungul timpului, specialiștii au confirmat și beneficiile pe care consumul regulat de mămăligă îl poate avea asupra sănătății noastre. Iată care sunt aceste beneficii:

  • Sursă excelentă de fibre – ajută la funcționarea optimă a sistemului digestiv și previne constipația,
  • Nu conține gluten – poate fi consumată fără probleme de către persoanele care suferă de intoleranță la gluten,
  • Sursă excelentă de carbohidrați complecși – carbohidrații complecși se descompun mult mai lent în organism și ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge,
  • Sursă de carotenoizi – carotenoizii ajută la menținerea sănătății ochilor,
  • Conținut scăzut de grăsimi – poate fi integrată în dieta unei persoane care suferă de vreo afecțiune a inimii,
  • Calorii puține – poți înlocui pâinea cu mămăliga pentru a-ți menține greutatea în limite normale.

Cum poți integra mămăliga în alimentație?

Poți începe să consumi mămăliga sub formă de înlocuitor pentru pâine. Există multe feluri de mâncare care sunt mult mai gustoase dacă sunt savurate cu o mămăligă alături – de la tocănițe de cartofi, la tochitură sau diverse sosuri. Bineînțeles, nimic nu se compară cu o mămăligă fierbinte cu brânză, smântână și un ou ochi alături. Încearcă să mănânci mai des mămăligă și să reduci treptat cantitatea de pâine pe care o consumi. Vei vedea că vei începe să te simți mult mai bine, iar dacă faci câteva modificări și în stilul de viață (te hidratezi corespunzător, mănânci sănătos, dormi suficient, faci mișcare), kilogramele în plus vor dispărea treptat. Nimic nu e mai satisfăcător decât să slăbești bucurându-te în continuare de preparate gustoase, cum ar fi mămăliga.

Scroll to Top