Pâinea îngrașă – mit sau realitate?

paine

Cu sute de ani în urmă, pâinea, sub diverse forme, era unul dintre alimentele de bază ale oamenilor, însă în ziua de astăzi este deseori blamată pentru că ar avea un efect negativ asupra siluetei. Suntem siguri că ai auzit și tu de multe ori că ”pâinea îngrașă”, mai ales dacă îți place să mănânci și eventual să și coci propria pâine. Este doar un mit sau și realitate?

Adevărul este că orice aliment mâncat într-o cantitatea foarte mare își pune la un moment dat amprenta pe siluetă, dar nutriționiștii susțin că avem nevoie nu doar de proteine, vitamine și minerale în alimentația noastră, ci și de carbohidrați și grăsimi. Important este cantitatea în care consumi pâinea și modul în care o combini cu alte alimente.

Câte calorii are o felie de pâine?

În medie, o felie de pâine are între 70 și 90 de calorii, iar specialiștii recomandă să consumi zilnic maxim 200 de grame de pâine care au aproximativ 500 de calorii. Dacă vorbim de pâinea făcută în casă, cantitatea de pâine consumată poate fi mai mare pentru că știi exact ce ingrediente conține – făină, apă, drojdie și sare. În cazul pâinii cumpărate din comerț printre ingrediente se regăsesc și diverși conservanți sau emulgatori, chiar și grăsimi, iar aceste ingrediente duc la creșterea numărului de calorii. Deci dacă ar fi să mergi pe teoria ”răului mai mic”, ar fi bine să alegi pâinea de casă, în detrimentul celei din comerț.

Ar trebui pâinea să se regăsească în alimentația persoanelor care vor să slăbească?

Pâinea este de cele mai multe ori primul aliment eliminat din dietă de către persoanele care vor să slăbească. Efectele se văd imediat, însă în majoritatea cazurilor, nu este o mișcare sustenabilă: după ce ajung la numărul dorit de kilograme, multe persoane reintroduc pâinea în alimentație. Rezultatul este la fel de vizibil pentru că reapar kilogramele în plus. Dacă ți-ai propus să scapi de kilogramele în plus, cel mai bine ar fi să reduci cantitatea de pâine pe care o mănânci. Nutriționiștii susțin că pâinea consumată cu moderație nu îngrașă. În plus, dacă te înveți cu o cantitate redusă de pâine, va fi mai ușor să îți menții greutatea pe termen lung.

Alternative la pâinea albă

Pâinea albă este considerată varianta cea mai nesănătoasă, însă este și extrem de gustoasă. Dacă vrei o alternativă la pâinea albă, poți încerca pâinea de secară, cea integrală sau graham. Pâinea de secară potolește mult mai repede foamea, în timp ce pâinea graham conține multe fibre, fiind recomandată persoanelor care au probleme cu tranzitul. Aceste alternative au anumite beneficii pentru sănătate, însă conțin și ele calorii, deci trebuie consumate cu la fel de multă atenție ca și pâinea albă. Concluzia este că pâinea nu îngrașă, dacă nu este consumată în exces. Dacă vrei să urmezi o dietă de slăbire, nu elimina de tot pâinea din alimentație, ci redu cantitatea. Și poate ar fi bine să începi să înveți cu să faci pâine de casă pentru că este o variantă mult mai sănătoasă și extrem de gustoasă.

Scroll to Top