Dacă ești mare fan pâine artizanală și încă nu ai avut curajul să îți cultivi propria maia naturală acasă, cu siguranță la finalul acestui articol vei face primul pas, mai ales că ai nevoie doar de făină și apă. Drojdia cultivată acasă are un indice glicemic mai mic, iar organismul nostru o poate digera mult mai ușor. În plus, oferă pâinii o aromă pe care nu o regăsești la pâinea făcută cu drojdia din comerț.
Deși pare un proces complex și de durată să crești propria maia naturală acasă, îți garantăm că orice efort merită și îți vei da seama de asta după ce vei coace prima ta pâine cu această maia, numită și drojdie sălbatică.
De ce ai nevoie pentru a forma o cultură de maia naturală?
Toate ingredientele și ustensilele de care ai nevoie cel mai probabil există deja la tine în bucătărie: o cană sau un bol din sticlă, o lingură de metal (sau o spatulă din silicon), borcan din sticlă de 800 grame, apă și făină. Este extrem de important ca făina să fie de calitate, tip 650 (poți încerca fără grijă să cultivi drojdie la tine acasă cu făina Spic Muntenia) și să fie proaspătă – nu folosi făină dintr-o pungă începută și depozitată necorespunzător în cămară. Vei mai avea nevoie la început și de făină de secară.
Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi?
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te gândești la o oră convenabilă la care să începi să cultivi drojdia. Ține cont de faptul că în prima zi va trebui lăsată maiaua 24 de ore fără să faci nimic, iar apoi va trebui să o hrănești din 12 în 12 ore. Este important să respecți cu aproximație orele hrănirilor.
În prima zi se amestecă într-o cană 100 ml apă (recomandăm să folosești apă plată, și nu apă de la robinet, mai ales dacă știi că conține clor) cu 100 grame de făină – 50 grame făină 650 și 50 grame făină de secară. Doar în această etapă se folosește făina de secară pentru că are în compoziția sa mai multe zaharuri și substanțe nutritive care stimulează procesul de fermentare. Mută amestecul în boranul din sticlă, pune capacul (fără să îl strângi) și fă un semn până unde ajunge cultura în prima zi. După aproximativ 6 ore vei vedea deja că drojdia a început să lucreze și borcanul se aburește. Dacă ai urmat corect pașii, după aproximativ 12 ore, vei vedea că a crescut cultura ta cu 5 mm, urmând ca în 24 ore să își dubleze volumul.
În zilele următoare, vei opri doar 60 grame din cultura rezultată și o vei amesteca într-un recipient curat cu 60 grame de apă și 60 grame de făină. Acesta este de fapt procesul de hrănire al culturii. Repeți acest pas până în ziua 6-7, atunci când vei observa culoarea albă a drojdiei și mirosul plăcut (spre deosebite de primele zile, când drojdia are o culoare mai închisă și un miros înțepător).
E gata prima ta cultură de maia naturală! Acum o poți folosi pentru a face cea mai gustoasă pâine, cu miezul moale și coaja crocantă.