Dacă îți e poftă de ceva dulce, dar răcoritor în același timp, poți încerca această rețetă de tartă cu cremă de vanilie și fructe. O poți face în orice sezon și o poți decora cu fructe proaspete, de la coacăze roșii, la caise, căpșuni, piersici sau cireșe. Poți folosi aceeași rețetă și pentru a-ți impresiona musafirii cu mini-tarte cu fructe. Pregătești aluatul, dar în loc să îl coci într-o tavă mare de tartă, folosești o formă specială.
Listă de ingrediente
Pentru aluatul de tartă ai nevoie de:
- 300 gr făină albă 000 Spic Muntenia
- 150 gr unt (min. 82%)
- 80 gr zahăr pudră
- 2 gălbenușuri
Pentru crema de vanilie ai nevoie de:
- 400 ml de lapte
- 4 gălbenușuri
- 120 gr zahăr
- 25 gr amidon
- Un pliculeț de zahăr vanilat
Pentru decor ai nevoie de:
- 250 gr fructe (orice fructe vrei)
Pașii pe care trebuie să îi urmezi
- Începem cu aluatul fraged de tartă – dacă îți iese acum, îl poți adapta și folosi pentru tot felul de rețete de tartă dulce. Poți folosi un robot de bucătărie sau poți amesteca ingredientele cu o lingură de lemn și ulterior cu mâna. Se amestecă întâi făina cu zahărul pudră și untul rece (scos direct din frigider) tăiat bucățele. Pe măsură ce amesteci vei vedea că aluatul este nisipos și uscat. Poți adăuga acum și gălbenușurile și o lingură de apă rece. Dacă aluatul s-a legat, îl poți pune la rece într-o folie transparentă. Dacă nu, mai poți adăuga o lingură de apă rece și apoi lasă-l la rece.
- Întinde aluatul într-o formă cu un diametru de 26 cm, înțeapă-l cu o furculiță și mai lasă-l în frigider aproximativ 30 minute (dacă te grăbești, îl poți lăsa doar 10 minute la congelator).
- Pre-încălzește cuptorul la 200 grade Celsius și coace aluatul timp de 13-15 minute până vezi că s-a rumenit puțin pe margini. Lasă apoi aluatul să se răcească, cât timp pregătești crema de vanilie.
- Pentru crema de vanilie trebuie să fierbi întâi laptele, iar într-un bol să amesteci gălbenușurile, cu zahărul și amidonul până ce se obții un amestec omogen. Adaugă și laptele fierbinte treptat până ce compoziția devine ușor spumoasă. Acum e momentul să torni înapoi compoziția în oala în care a fiert laptele și să lași crema să fiarbă la foc mic, în timp ce amesteci constant cu spatula. După 2-3 minute vei vedea că începe să se îngroașe, pe măsură ce începe să acționeze amidonul. Crema se lasă ulterior la răcit.
- Am ajuns și la partea care ne place cel mai mult – montarea tartei. Crema se mai mixează pentru câteva minute pentru a te asigura că nu are cocoloașe și apoi se toarnă în aluatul de tartă copt. Se așează uniform cu o spatulă și pe deasupra se decorează cu fructele dorite. După ce speli fructele, tapotează cu un șervețel de hârtie pentru a elimina apa. Dacă nu faci asta, riști ca apa să se scurgă în crema de vanilie și să îi strice consistența.
- Savurează tarta alături de cei dragi și repetă rețeta ori de câte ori vrei ceva dulce și fresh la gust.