Dacă te-ai săturat de pâinea clasică de casă și vrei să testezi și alte rețete, sfatul nostru este să încerci această pâine cu cartofi, după o rețetă autentică nemțească folosită de brutarii artizani. Dacă respecți exact lista de ingrediente și pașii de mai jos, vei obține o pâine cu o coajă crocantă și un miez pufos, elastic. Ne-ar plăcea să îți oferim câteva sfaturi și despre cum ar trebui să depozitezi corect această pâine pentru a te bucura de ea cât mai mult timp, însă suntem siguri că nu va mai apuca a doua zi – cam atât de gustoasă este! Noi îți recomandăm să o servești așa fierbinte, cu un pic de unt și dulceață.
Listă de ingrediente
- 620 grame de cartofi albi (cartofii albi sunt mai sfărâmicioși, tocmai din acest motiv sunt recomandați pentru această pâine nemțească),
- 650 grame de făină 650 Spic Muntenia,
- 120 ml de apă,
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin,
- 4 lingurițe de sare,
- 1 linguriță de zahăr brun,
- 25 grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată.
Pașii pe care trebuie să îi urmezi
- Spală foarte bine cartofii și cântărește-i – este important să cântărești cartofii și să te asiguri că ai cantitatea necesară (se acceptă +/- 50 grame).
- Pune cartofii la fiert cu 2 lingurițe de sare. Verifică cu o furculiță când sunt fierți, apoi scurge-i și lasă-i într-un bol să se răcească.
- Amestecă drojdia proaspătă cu o linguriță de zahăr brun și 2 lingurițe de făină și se lasă la crescut, într-un loc călduț. În cazul drojdiei uscate, se adaugă și 2 linguri de apă și se lasă la dospit.
- Dacă s-au răcit cartofii, decojește-i și zdrobește-i bine.
- Amestecă drojdia activată cu 120 ml de apă.
- Cartofii se amestecă cu restul de făină și cu 2 lingurițe de sare.
- Se amestecă într-un bol mai mare amestecul de făină cu cartofi, cel de apă cu drojdie și uleiul.
- Se frământă aluatul obținut foarte bine la mână sau cu ajutorul unui robot de bucătărie. Nu te speria dacă aluatul pare foarte tare la început, după 5-10 minute de frământare, va deveni mai elastic și ușor lipicios.
- Se lasă aluatul la crescut 35 de minute, la temperatura camerei. Acoperă bolul în care se află aluatul cu o folie alimentară pentru a grăbi procesul. Verifică după 30-35 minute dacă aluatul și-a dublat volumul.
- Acum e momentul să treci la modelare – se presară făină pe blatul de lucru și se taie aluatul în 2 părți egale. Se aplatizează fiecare bucată într-o formă ovală, cu o grosime la mică la una dintre extremități pentru că urmează să rulezi aluatul. Rulatul aluatului se începe de la partea mai subțire, către interior, până la jumătate. Partea nerulată va fi de fapt baza pâinii – partea rulată se așează pe cea de jos și apoi se modelează pâinea într-o formă rotundă. Se mai lasă la dospit încă 30-35 minute.
- Cuptorul trebuie încins la 230 grade Celsius, iar în partea de jos a cuptorului se așează un recipient cu apă care va crea abur în timpul coacerii. Există și cuptoare care au încorporată această funcție de coacere cu abur, iar în această situație se renunță la oala cu apă.
- Pâinea se coace la o temperatură de 230 grade Celsius timp de 15 minute, iar apoi se reduce temperatura la 190 grade Celsius și se lasă la copt încă 30 minute.
- După ce scoți pâinea de la cuptor, sfatul nostru este să o așezi pe un grătar de bucătărie și să aștepți să se răcească înainte de a o tăia. Știm că e greu, dar mai e puțin până o vei savura.