Faina Spic Muntenia

Eclere cu vanilie – rețeta cu care nu vei da greș

faina alba

Dacă îți e poftă de eclere și nu ai o cofetărie deschisă în zonă, tot ce trebuie să faci este să mergi în bucătărie și să verifici dacă ai făină, ouă și ulei pentru că atât îți trebuie pentru a face cojile pentru eclere! Iar dacă nu vrei să te complici cu o cremă de vanilie, poți opta pentru una din comerț care se prepară prin amestecarea mixului cumpărat cu lapte. La final poți presăra zahăr praf deasupra și le poți savura alături de familie sau prieteni.

Listă de ingrediente

 • 125 gr făină 000 Spic Muntenia
 • 120 ml ulei
 • 200 ml apă
 • 4 ouă
 • Un praf de sare

Pașii pe care trebuie să îi urmezi

 1. Toarnă apa cu uleiul într-o oală și pune-o pe foc. Adaugă și un praf de sare.
 2. Când începe apa să clocotească, adaugă și toată făina (nu e nevoie să cerni făina pentru că în cazul eclerelor nu vorbim de un proces de dospire).
 3. Amestecă bine cu telul pentru a elimina toate cocoloașele formate. Va trebui să obții un amestec cu o compoziție asemănătoare cu cea a mămăligii.
 4. Se ia oala de pe foc și se lasă amestecul să se răcească.
 5. După ce s-a răcit, se adaugă câte un ou și se incorporează omogen. Nu adăuga următorul ou până nu ai obținut un amestec omogen. După adăugarea celor 4 ouă vei obține un amestec cu o consistență cremoasă.
 6. Între timp, pre-încălzește cuptorul la o temperatură de 200 grade Celsius, cu ventilație.
 7. Cu ajutorul posului special sau a unei pungi tăiate în vârf, formează bastonașe cu o lungime de 8-9 cm (vei obține eclere cu o lungime de 14-15 cm). Nu uita să eclerele cresc foarte mult la copt, deci e important să lași suficient spațiu între ele. Poți jongla cu forma eclerelor și poți face chiar și mici-choux din acest aluat.
 8. Bagă tava cu eclere pe treapta de sus și lasă-le la cuptor timp de 10-15 minute până se umflă și se rumenesc puțin eclerele.
 9. Mută apoi tava pe treapta de jos, redu temperatura la 170 grade Celsius și lasă-le încă 15-20 minute. Un truc pe care îl poți folosi pentru a te asigura că eclerele nu vor rămâne crude în interior este să scoți tava înainte de a reduce temperatura și să înțepi fiecare ecler cu vârful unui cuțit. În acest mod, aburii vor pătrunde în interiorul fiecărui ecler și vor usca aluatul.
 10. Scoate eclerele din cuptor și lasă-le să se răcească.
 11. Taie eclerele pe lungime și umple fiecare ecler cu crema de vanilie preparată în prealabil. Poți folosi orice tip de cremă vrei sau poți face diferite combinații delicioase, cum ar fi cremă de vanilie și frișcă sau cremă de brânză și fructe proaspete. În această etapă îți poți folosi la maxim creativitatea.

Mulți se feresc să facă eclere acasă, gândindu-se că rețeta este mult prea complicată. Te provocăm să testezi rețeta de mai sus, să urmezi exact pașii descriși și vei vedea că o vei repeta fără emoții ori de câte ori îți este poftă de un astfel de desert!

Scroll to Top