Cozonac cu nucă, fără frământare

Reteta Cozonac cu Nuca

Știm că multe persoane se feresc să facă cozonaci pentru că nu știu să frământe. Gospodinele spun că secretul unui cozonac pufos și gustos stă în frământare, noi spunem că stăm în ingredientele de calitate pe care le folosești. Așa că, am ales să îți prezentăm o rețetă simplă de cozonac cu nucă, fără frământare!

Listă de ingrediente:

Pentru aluatul de cozonac vei avea nevoie de:

  • 1 kg făină 000Spic Muntenia”,
  • 50 g drojdie proaspătă,
  • 5 gălbenușuri,
  • 500 ml lapte,
  • 100 g unt topit,
  • 5 linguri de ulei,
  • 150 g zahăr,
  • Esență de vanilie, coaja rasă de la o lămâie sau o portocală.

Pentru umplutură vei avea nevoie de:

  • 5 albușuri de ou,
  • 250 g miez de nucă,
  • 150 g zahăr,
  • 2 linguri cacao,
  • Esență de rom.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi:

  1. Pune drojdia într-un bol, adaugă 100 ml lapte călduț, o lingură de zahăr și 2 linguri de făină, amestecă până la dizolvarea drojdiei și lasă drojdia să crească.
  2. Cerne făina într-un bol, adaugă un praf de sare și amestecă cu o spatulă.
  3. Încălzește 500 ml lapte și amestecă cu restul de zahăr, cu esența de vanilie și coaja rasă de citrice.
  4. Separă albușurile de gălbenușuri și amestecă gălbenușurile cu 5 linguri de ulei.
  5. Topește untul și lasă-l să se răcorească puțin.
  6. Începe să încorporezi în făină treptat: drojdia, laptele îndulcit, gălbenușurile cu uleiul și untul topit. Amestecă ușor cu o lingură de lemn până obții un aluat ușor elastic. Dacă crezi că e prea dificil cu lingura de lemn, te poți folosi de mâini, însă doar cât să omogenizezi compoziția, fără să o frămânți.
  7. Formează o bilă din aluat, unge-o cu puțin ulei și pune-o într-un vas curat, acoperită cu un prosop. Aluatul trebuie să stea într-un loc călduț la dospit, până își dublează volumul. Între timp, te poți ocupa de umplutură.
  8. Bate albușurile spumă și adaugă treptat zahărul, până obții o compoziție sub formă de bezea. Adaugă nuca măcinată, esența de rom și cacao și amestecă. Umplutura e gata, să ne întoarcem la aluat!
  9. Împarte aluatul în patru, unge blatul cu ulei și întinde fiecare parte de aluat cu mâinile. Întinde umplutura pe suprafața foii și rulează ușor fiecare foaie.
  10. Ia câte două foi de aluat cu umplutură și împletește-le cu grijă, fără să curgă umplutura.
  11. Pune cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt, unge-l cu ou și presară puțin zahăr deasupra. Mai lasă-l apoi la crescut 10-15 minute în tavă.
  12. Introdu cozonacul în cuptorul preîncălzit, la o temperatură de 200 grade Celsius, pentru 30-35 minute.

Rezultatul îți va depăși așteptările – vei obține niște cozonaci pufoși și gustoși, fără prea mult efort!

Scroll to Top