Cea mai simplă rețetă de pâine de casă

Faina Paine Spic Muntenia

Cea mai bună pâine conține doar apă, făină, drojdie și sare. Iar cea mai gustoasă pâine nu este cea în care folosești doar făina de tip 650 ”Spic Muntenia”, ci și cea în care pui și puțină dragoste. Nu este doar un clișeu – când te implici în procesul de frământare al pâinii și îți dorești să iasă cât mai bine pentru a-ți surprinde membri familiei, atunci vei obține cea mai gustoasă pâine.

Listă de ingrediente

Pentru o pâine de casă de 1.5 kg, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg făină 650Spic Muntenia”,
  • 700 ml apă călduță,
  • 7 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă,
  • 20 g sare,
  • Puțin ulei (pe care îl vei folosi pentru ungerea blatului de lucru).

Pașii pe care trebuie să îi urmezi

  1. Pregătește drojdia: Încălzește 600 ml apă (nu uita că apa trebuie să fie călduță, nu fierbinte), pune-o într-un castron și dizolvă drojdia proaspătă amestecând cu o lingură de lemn. Dacă alegi să folosești drojdie uscată, tot ce trebuie să faci este să o presari în această apă. Adaugă și o mână de făină deasupra și lasă drojdia la activat aproximativ 10 minute.
  2. Adăugă faina: După ce observi că drojdia a crescut în volum, poți începe să încorporezi treptat și făina. Aluatul pe care trebuie să îl obții este lipicios și dens. În această etapă te poți juca cu apa – dacă observi că făina absoarbe mai multă apă, mai poți adăuga 50 ml (nu uita că mai ai 100 ml apă călduță rămasă de la drojdie). Dacă aluatul este suficient de moale, nu mai trebuie adăugată apă.
  3. Adaugă sarea: Abia în această etapă adaugi sarea (dacă adaugi sarea de la început, drojdia nu se va mai activa, iar pâine nu va fi crescută și pufoasă).
  4. Frământă aluatul: Răstoarnă aluatul din castron pe masa unsă cu ulei (niciodată cu făină, pentru că făina schimbă structura aluatului) și începe să frămânți. Frământarea ajută la formarea legăturilor de gluten. Este suficient să frămânți energic tip de 5-10 minute pentru a obține un aluat omogen și elastic.
  5. Lasă aluatul la dospit: Întinde aluatul și împăturește-l în 3 pentru a obține un dreptunghi. Lasă-l la dospit timp de o oră, la temperatura camerei. Apoi așează aluatul într-o formă de cozonac, dacă nu ai tavă de pâine, și mai lasă-l 30 minute așa.
  6. Coace pâinea: Înainte de coacere, pâinea se crestează cu un cuțit sau o lamă. Pâinea nu se unge cu nimic, ci doar se introduce în cuptorul preîncălzit la 250 grade Celsius și cu o tavă de apă așezată deasupra zonei unei va fi lăsată pâinea la copt. După 20 de minute, se scoate tava cu apă, se reduce temperatura la 200 grade Celsius și se mai lasă la cuptor timp de 30 minute.
  7. Savurează pâinea: Scoate pâinea de la cuptor, bucură-te de mirosul care a învăluit întreaga bucătărie și savureaz-o alături de cei dragi.
Scroll to Top