Notează undeva această rețetă pentru că te vei întoarce la ea în multe situații: dacă se anunță musafiri în doar câteva oră, dacă vrei să faci curat prin frigider și să eviți risipa alimentară, dacă vrei să îți surprinzi familia cu o gustare sănătoasă și delicioasă, dacă nu mai ai idei pentru pachetul copiilor la școală, etc. Este o rețetă rapidă pe care o poți face chiar dacă nu obișnuiești să petreci prea mult timp în bucătărie. În plus, nici nu ai nevoie de prea multe ingrediente – vei vedea că multe dintre ele se află deja în frigiderul tău.
Listă de ingrediente
- 250 gr făină 000 Spic Muntenia,
- 2 ouă,
- 150 ml lapte,
- 100 gr unt,
- 1 pliculeț praf de copt
- 150 gr brânză,
- Legume – poți adăuga orice legumă dorești sau ai prin frigider (ardei kapia, morcovi, spanac, ceapă verde, etc.)
- Opțional – poți adăuga și bacon, salam, kaizer sau orice alt mezel
- Condimente – sare, piper, oregano, busuioc
Ține minte că această rețetă este extrem de versatilă. Singurele ingrediente pe care trebuie să le păstrezi constante sunt: făina, ouăle, laptele și untul. În rest, poți adăuga orice alt ingredient îți place, într-o cantitate decentă, să nu îngreunezi prea tare aluatul. Dacă adaugi prea multe legume tăiate în compoziția obținută, s-ar putea ca acestea să se lase la fund și să nu obții chiar cele mai bune și mai pufoase brioșe sărate. Orice ingredient se adaugă cu măsură.
Pașii pe care trebuie să îi urmezi
- Se amestecă într-un bol ouăle, untul topit și laptele până se obține o compoziție omogenă. Ulterior se adaugă brânza, legumele și condimentele.
- Făina se cerne și se amestecă cu praful de corp. Se incorporează făina în restul compoziției treptat. Cernerea făinii este un pas important peste care nu ar trebui să sari pentru că ajută la obținerea unor brioșe pufoase.
- Cuptorul trebuie preîncălzit la o temperatură de 180 grade, înainte de a te apuca de compoziția brioșelor.
- Se așează hârtia pentru brioșe în fiecare formă, iar formele se umplu doar ¾. Nu îți face griji, ele vor crește foarte frumos în cuptor.
- Brioșele se coc la o temperatură de 180 grade Celsius timp de 20-25 minute – cel mai bine ar fi să faci testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă brioșele sunt sau nu coapte suficient. Ia o scobitoare și înfige-o într-o brioșă. Dacă rămâne aluat pe ea, înseamnă că mai trebuie să stea la cuptor, dacă o scoți curată, înseamnă că brioșele sunt gata.
Din compoziția de mai sus îți vor ieși aproximativ 12 brioșe. Brioșele se pot servi atât reci, cât și calde, și pot fi păstrate timp de 1-2 zile la temperatura camerei sau timp de 3-4 zile în frigider. Dacă sunt prea multe și crezi că nu se vor mânca în maxim 3-4 zile, le poți pune într-o casoletă sau într-o pungă și le poți ține la congelator chiar și 2 luni. Când ai poftă de brioșe sărate, trebuie doar să le scoți din congelator și să le lași puțin la temperatura camerei – poți chiar și să le încălzești la microunde.