Probabil ți s-a întâmplat și ție să deschizi o pungă de făină albă, să faci niște gogoși sau o pâine, să nu folosești întreaga cantitate, să o pui la loc în cămară și să uiți de ea. Următoarea dată când ai vrut să folosești făina, ai constatat că aceasta nu mai e bună de nimic și trebuie aruncată. Suntem convinși că ai aruncat mai mult de o pungă de făină pentru că aceasta nu a fost depozitată în mod corect, iar astăzi vrem să te învățăm cum să eviți această risipă alimentară!
Ce termen de valabilitate are făina?
Obișnuiește-te să verifici termenul de valabilitate al făinii atunci când cumperi din comerț – cu cât este acesta mai îndepărtat, cu atât mai bine. Făina albă, tip 000, este cea cu termenul cel mai lung de valabilitate – maxim 12 luni de la cumpărare și 8 luni de la deschidere, cu condiția ca aceasta să fie depozitată corect. Dacă obișnuiești să te aprovizionezi periodic cu o cantitate mai mare de făină, uite un truc pe care îl poți aplica: așează în cămară pungile cu termenul mai îndepărtat în spate și cele cu o dată de expirare mai mic, în partea din față. În acest fel, le vei folosi mai întâi pe cele care urmează să expire mai repede și nu te vei trezi că ai în spatele dulapului câteva pungi de făină care a expirat deja.
Cum depozitezi corect făina?
Există 3 condiții pe care trebuie să le respecți dacă vrei să folosești aceeași făină, pentru mai multe produse, în intervale diferite de timp. Făina are nevoie de un mediu etanș, de o temperatură scăzută și de întuneric pentru a-și păstra proprietățile. Unul dintre obiceiurile la care ar fi bine să renunți este păstrarea făinii în aceeași pungă desfăcută. Imediat ce ai desfăcut punga de făină și ai folosit cantitatea de care ai nevoie, transferă restul cantității într-un recipient ce se închide ermetic pentru a ține la distanță toți dăunătorii care și-au făcut culcuș în cămara ta, dar și umezeala.
Tot cămara este cel mai bun loc de depozitare a făinii și atunci când vine vorba de temperatură și întuneric. Există gospodine care păstrează făina chiar și în congelator, lucru ce nu este neapărat rău, mai ales dacă ai suficient spațiu – poți depozita făina în frigider sau în lada frigorifică chiar și 24 luni, fără niciun fel de problemă. Un lucru important de ținut minte însă este să scoți făina înainte de a o folosi – în orice rețetă se specifică că făina trebuie să fie la temperatura camerei. Bineînțeles, făina nu trebuie ținută în directa bătaie a razelor soarelui dacă vrei să nu își piardă proprietățile. Așa că, alege cel mai întunecat colț din cămară și depozitează acolo proviziile.
Având în vedere că prețul cerealelor a crescut în ultimul timp și implicit și prețul unei pungi de făină de calitate, poate ar fi momentul să începi să ai grijă de proviziile pe care ți le faci. Dacă urmezi aceste sfaturi, vei vedea că nu vei mai arunca făina după o singură folosire, iar risipa alimentară va fi evitată cu succes!