Secretele unui cozonac perfect de Crăciun

faina cozonac

Se apropie cu pași repezi cea mai frumoasă perioadă a anului, iar în case va începe din nou să miroasă a cozonaci proaspăt scoși din cuptor, a portocale și mere coapte. Dacă ai în plan să îți impresionezi membrii familiei cu un cozonac perfect de Crăciun, ar fi bine să ții cont de sfaturile de mai jos! Sunt cele mai bine păzite secrete ale gospodinelor care se laudă an de an cu cozonaci pufoși și gustoși.

Făină de calitate și drojdie proaspătă – cele mai importante ingrediente

Dacă folosești o pungă de făină care a stat prea mult în cămară și s-a umezit și o bucățică de drojdie uitată în frigider, nu ar trebui să ai așteptări foarte mari de la rezultatul final. Cozonacul perfect are nevoie de o făină de calitate, specială pentru cozonaci, tip 000, cum este cea Spic Muntenia, și drojdie proaspătă, esențială pentru dospirea aluatului de cozonac. Unele gospodine cern făina cu o seară înainte de a se apuca de cozonaci, pentru a se asigura că aceștia vor ieși pufoși.

Cântărirea ingredientelor, un pas important în pregătirea cozonacilor

Dacă în rețetă se specifică 500 grame de făină 000, nu este recomandat să pui 470 grame sau 550 grame de făină pentru că ai crezut că așa e mai bine. Cântărirea ingredientelor este esențială în cazul rețetelor pretențioase, iar cozonacul face parte din ele. Așa că, cel mai bine ar fi să cântărești fiecare ingredient pe care îl adaugi – ar fi păcat să știi să frămânți cozonacul corect și să greșești tocmai la cantitatea ingredientelor, nu?

Tehnica de lucru – un secret bine păstrat de orice gospodină

Ai încercat să întrebi vreodată o gospodină care excelează la cozonaci pufoși în ce ordine se adaugă fiecare ingrediente, cum se frământă un cozonac sau cât timp se coace la cuptor? Vei primi de fiecare dată un răspuns vag pentru că prea puține gospodine sunt dispuse să își spună secretele. Unele spun că este esențial ca cozonacul să fie pregătit și frământat într-o încăpere călduroasă și să faci totul cu calm și cu încrederea că va ieși bine. Nu știm dacă entuziasmul sau dorința de a ieși bine va face cozonacul să crească și mai mare, însă merită să încerci.

Frământarea cozonacului – ai sau nu nevoie de forță?

Cu siguranță ai văzut și tu la bunici cum trânteau aluatul de cozonac în copaie, spunând că doar așa va ieși pufos și gustos. De dimineață până seama, bunicii frământau cozonaci pentru întreaga familie, iar sunetul reprezentativ pentru această perioadă era cel făcut de aluatul trântit în copaie, pe jos. În ziua de astăzi, gospodinele nu mai frământă aluatul chiar așa cu foc, însă se spune că o frământare clasică, cu mâna, până ce aluatul se dezlipește de bol, este suficientă pentru a obține rezultate bune.

Acum că ai la îndemână toate secretele din spatele unui cozonac pufos, nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să pregătești ingredientele și să te apuci de frământat. Dă drumul la cuptor și lasă aroma de cozonaci să învăluie întreaga casă!

Scroll to Top